O vojenský kanón má záujem obec Kamienka

27.11.2008 Snina

Snina/Kamienka 27. novembra (TASR) - Vojenský kanón pochádzajúci z druhej svetovej vojny, ktorý desiatky rokov vítal návštevníkov Sniny, presťahujú do obce Kamienka.
O odstránení historického vojenského monumentu rozhodli sninskí mestskí poslanci pred pár mesiacmi. O 40-ročnú techniku, ktorá je historickou pamiatkou a jej vlastníkom je Vojenské múzeum vo Svidníku, už nemali Sninčania záujem. \"Priznávame vážnosť druhej svetovej vojny, ale ak neustále hovoríme o mieri, tak prečo by sme museli ľudí, ktorí navštívia naše mesto, vítať vojenskou technikou, \" uviedol dnes pre TASR zástupca sninského primátora Ján Čop. Dodal, že len čo v Kamienke pripravia podstavec pre kanón, premiestnia ho.
Starosta Kamienky Benjamín Blaha verí, že aj napriek tomu, že v obci neprebiehali ťažké boje, ani front, protilietadlový vojenský kanón si v nej nájde miesto. V okolitých lesoch sa totiž nachádzajú hroby a pomníky pochádzajúce z čias vojny, ktoré sa samospráva snaží aj napriek sťaženému prístupu k nim udržiavať. Kanón umiestnia v areáli kultúrneho domu. Bude prvou atrakciou svojho druhu v obci, od ktorej si obyvatelia sľubujú zatraktívnenie dediny a zvýšenú návštevnosť zo strany turistov.
Podľa Čopa pozemok, na ktorom roky stála spomínaná technika, nie je zatiaľ majetkovo-právne vysporiadaný. Až sa tak stane, mestskí poslanci rozhodnú, čo nové vyrastie na tomto mieste. \"Možno to bude len kvetinová či sadbová úprava, uvidíme, \" doplnil Čop.
 

Vyberte región